Fraise

Fraise 3.7.3

Lichtgewicht teksteditor gebaseerd op Smultron

VOOR

  • Overzichtelijke weergave
  • Ondersteunt véél programmeertalen
  • Wijzigbare syntaxkleuring
  • Full Screen-modus voor optimale concentratie

TEGEN

  • Heeft (nog) geen meerwaarde t.o.v. Smultron
  • Geen Nederlandstalige versie

Uitmuntend
8

Met de gratis teksteditor Fraise schrijf je in alle belangrijke programmeertalen code. Door aanpasbare syntaxkleuring (kleur per type code) maakt de lichte applicatie het werk voor zowel beginners als ervaren programmeurs uiterst overzichtelijk.

Het opensource Fraise is volledig gebaseerd op de teksteditor Smultron, waarvan de ontwikkeling is stopgezet. Dit betekent dat je codeert in een centraal broncode-venster dat omgeven is door twee werkbalken. Links tref je een lijst met geopende documenten en bovenin een zoekbalk. De weergave van Fraise personaliseer je op handige manieren. Zo splits je het scherm waardoor je 2 documenten tegelijk bewerkt, doe je aan autoaanvullen en wijzig je zelf welke kleur bij welk type code hoort.

Gezien de software werkelijk een kopie is van Smultron, bevat Fraise ook het nuttige "snippets"-werktuig (knipsels). Hiermee onthou je stukjes code die je met een simpele sneltoetscombinatie invoegt. Van html-bestanden krijg je een voorproefje met de Preview-functie. Bovendien heeft Fraise een uitstekende zoekfunctie, waarmee je onder andere woorden automatisch vervangt. Vergeleken met Smultron is er één jammerlijke aderlating: er is (voorlopig) geen Nederlandse vertaling van de programmeeromgeving.

Fraise is een uitstekende teksteditor, maar voorlopig heb je geen baat bij het verkiezen van deze applicatie boven Smultron. Fraise is namelijk een regelrechte kopie van laatstgenoemde. Hopelijk voegt de ontwikkelaar als volgende stap ook functionaliteit toe, zoals je verwacht van een opensourceproject.

Meeste downloads Zakelijk & Productiviteit voor mac

Meer

Beoordelingen about Fraise